Loggboken

Dags för en pudel, Lena Mellin?

2010-07-15

Att lägga psykologiska aspekter på den pågående valrörelsen är inte så lätt. Visserligen kan vi utgå ifrån klassisk psykologi vilken understryker libidos (sexualdriftens) stora betydelse för alla människor och det har alltid varit ett populärt tema att hetsa mot människor som anses bryta mot de för tillfälligt rådande normerna om hur sexualdriften skall regleras.

 

Det var inte så länge sedan som det ansågs mer eller mindre ofint för kvinnor att bejaka sin sexualitet för att inte tala om alla förföljelser mot homosexuella. Den preussiske 1700-talskungen Fredrik den Store hävdade som sin religiösa uppfattning att ”i mitt rike får var och en bli salig på sin fason”. En bra devis som kan användas i många sammanhang. Bara man inte inskränker på andras friheter och rättigheter.

 

Mot bakgrund av det ovanstående kan man vara bekymrad över hur valrörelsen håller på att spåra ur. På synnerligen lösa grunder attackeras Sven-Otto Littorin för att för fyra år sedan, innan han blev minister, vid ett tillfälle ha köpt sex trots att han via sin pressekreterare har dementerat det hela. Dessutom handlar det om en person som tycks befinna sig i en svår vårdnadstvist och kanske just därför är lätt att attackera. Man kan undra var empatin finns?

 

Från höger till vänster bör man kunna ta avstånd från sådana här metoder och jag noterar också med tacksamhet konstruktiva inlägg från bland andra Göran Hägglund, Fredrik Reinfeldt och Lars Ohly. Däremot är det bekymmersamt att ansvarig utgivaren för en stor tidning som Aftonbladet viftar bort Littorins dementi som trams trots att TV4 och Expressen kan uppvisa en bandinspelning som visar att Littorin talar sanning om dementin.

 

Det är väldigt svårt att se att Aftonbladets ägare kan låta detta fortsätta. Det är mycket sannolikt att Lena Mellin snart får avgå som ansvarig utgivare och bäst för valrörelse vore nog också om Aftonbladet gör en så kallad pudel. Vi får hoppas att politikerna därmed kan återgå till att puckla på varandra med politiska argument istället.

 

Efter dessa allvarsord kan det i sommarvärmen vara på sin plats att påminna om den mystiske person som setts utanför kungafamiljens sommarställe på Öland.  Och naturligtvis upplösningen på dramat. Det var en Nyhet det!