Loggboken

Ta Utöya tillbaka!

2011-07-23

Den 21 juli år 356 före Kr satte en ung man vid namn Herostratos eld på Artemistemplet i Efesos som brann ner till grunden. Det var ett av världens sju underverk. Hans förklaring till mordbranden var att han ville bli känd! Än idag används uttrycket "herostratisk ryktbarhet" fortfarande om berömmelse som vilar på ett fruktansvärt illdåd.

 

I går, den 22 juli 2011, kom hemska och chokerande nyheter från Norge. Massmord! En person, den 32-årige Anders Behring Breivik, är omhändertagen som misstänkt massmördare. Det är fortfarande oklart om det var en ensam gärningsman eller om han hade medarbetare. Det har framkommit att Breivik har politiskt extrema åsikter av rasistisk och antimuslimsk karaktär.

 

För en säkerhetstjänst är det väsentligt lättare att hålla koll på extrema organisationer jämfört med individuella personer med extrema och odemokratiska åsikter. Detta särskilt om de inte tidigare har figurerat i kriminella sammanhang. Visserligen har Breivik tydligen bidragit med åtskilliga rasistiska inlägg på olika nätforum men det är omöjligt att ringa in att just denna person skulle kunna ha en så farlig potential.

 

Norges statsminister deklarerade klart och tydligt att det öppna samhället med en folkligt förankrad demokrati är något att verkligen slå vakt om, vilket man bara kan hålla med om. Men som han också påpekade så får man inte vara naiv bara för att samhället är öppet. Det måste till exempel finnas säkerhetssystem i anslutning till strategiska byggnader eller platser som skall besökas av toppolitiker.

 

Om det nu var två terrordåd som utfördes av en ensam person (med eller utan ett visst stöd från någon ytterligare person) så kan man fundera på hur en typisk personlighetsprofil ser ut för en sådan person. Först måste man komma ihåg att här kan finnas flera individuella varianter och därför är det nödvändigt att formulera detta med sedvanliga reservationer, men forskningen på området har ändå identifierat tre huvudtyper.

 

Den första profilen beskrivs som en cyniker som planlägger och förbereder dådet i detalj och som har kontroll på sig själv. Här finns ofta även ett motiv i form av en ideologi eller liknande som gärningsmannen motiverar sitt agerande med. Den här personlighetstypen har psykopatiska drag.

 

Den andra profilen är mer impulsstyrd och kännetecknas av verklighetsförvrängningar och upplevelser av storhetstankar. Här kan även finnas psykotiska inslag

 

Den tredje profilen utgör typiskt en svårt traumatiserad person, ofta med en svår barndom, som har upplevt och utsatts för våld i stor utsträckning.

 

Det som kännetecknar alla tre profilerna är att de är socialt isolerade enstöringar eller att de umgås bara i vissa speciella udda grupper. Det innebär att de inte får feedback (återkoppling) från andra om vad som är acceptabla eller oacceptabla sociala beteenden. Utan sådan feedback kan extrema beteenden växa som en  rullande snöboll. Ett gemensamt drag för de tre profilerna är också att de ofta hamnar i situationer där de bygger upp ett hat mot någon eller något därför att de känner sig utanför och dåligt behandlade av samhället.

 

Slutligen är ett gemensamt drag, det må gälla självmordsbombare eller personer som skjuter ner andra med automatgevär, att de vill uppnå ett slags erkännande eller åtminstone berömmelse för dådet. Händelsen lever vidare på internet.