Loggboken

Nobelpriset i psykologi

2011-10-16

Det finns inget Nobelpris i psykologi vilket jag naturligtvis tycker är tråkigt. Därför får man glädja sig extra när någon psykolog ändå lyckas få ett Nobelpris. Det skedde första gången 1973 då psykologiprofessorn Konrad Lorenz tillsammans med andra fick dela priset i medicin för studier om ”individuella och sociala beteendemönster”. Det var genom observationer av djur som Lorenz skapade begreppet ”mobbning” för att beskriva när djur attackerar i flock. Det har ju senare uppmärksammats att detta beteende även finns bland människor, såväl barn som vuxna.

 

Vi fick vänta länge innan nästa psykolog lyckades erövra ett Nobelpris. Nu har det i alla fall hänt! Tomas Tranströmer har haft en lång yrkesverksamhet som psykolog och visst kan alla som praktiserar, undervisar eller forskar i psykologi känna sig glada och stolta över att den framgångsrika kollegan välförtjänt har fått Nobelpriset i litteratur. Hans dikter präglas av en stor psykologisk skärpa och insikt där han på ett komprimerat sätt med snabba penseldrag fångar det existentiella. Det är allmänt känt att Tranströmer är en stor musikälskare och hans versrader är som gjorda för att tonsättas:

 

Vi är på en fest som inte älskar oss. Till sist låter festen sin mask falla och visar sig som den verkligen är: en växlingsbangård. Kalla kolosser står på skenor i dimman. En krita har klottrat på vagnsdörrarna (ur Sanningsbarriären, 1978).

eller:

 

I dagens första timmar kan medvetandet omfatta världen som handen griper en solvarm sten (ur 17 dikter, 1954).

 

Albert Bonniers Förlag la redan den 28 februari 2011 påpassligt ut på nätet smakprov på Tranströmers diktning, ”Dikter och prosa 1954-2004 av Tomas Tranströmer” där man kan bläddra i en elektronisk bok och ta del av mer av hans verk.

 

Ja då är det väl redan dags att börja spekulera i vem som blir nästa års litteraturpristagare. Kanske är det dags för Bob Dylan? Hans diktning är inte bara som gjord för musik utan är dessutom gjord tillsammans med musiken.  Dylan finns allt oftare med i spekulationerna och jag skulle inte bli förvånad om han en dag drar på sig fracken och tar emot priset.  "The answer, my friend, is blowin' in the wind".

 

Rättelse - Rättelse - Rättelse

Under fliken kommentarer påpekas att jag hade fel när jag skrev att det bara varit två psykologer som fått Nobelpriset. Signaturen "Rätt skall vara rätt" citerar följande text:

 

"Daniel Kahneman, född 5 mars 1934 i Tel Aviv, är en israelisk-amerikansk psykolog som 2002 belönades med Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne för sitt arbete om psykologisk ekonomi. Med sin forskning har Kahneman visat att det inte bara är rationella skäl som ligger bakom en försäljning. Dessa icke-rationella anledningar har tidigare inte tagits hänsyn till inom ekonomin. Kahneman är i dag professor i psykologi vid Princeton."

 

Skall man vara petig så fick inte Kahneman Nobelpriset utan "pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne". Men det är mindre viktigt eftersom ju ekonomipriset efterhand har fått samma status som det "riktiga" nobelpriset. Och det öpnar ju en dörr för att någon miljardär i framtiden instiftar ett "pris i psykologisk vetenskap till Alfred Nobels minne".