Loggboken

Från Karlstads universitet till Karolinska Institutet och Evidens

2012-09-10

Efter en lång och trogen tjänst vid Karlstads universitet så är det nu dags för mig att dra vidare på nya äventyr. Det är med en liten tår i ögonvrån eftersom jag nu lämnar väldigt många goda vänner och intressanta arbetsuppgifter. Men goda minnen har jag kvar.

 

När fyra högskolor sökte om universitetsstatus för tretton år sedan var det endast Högskolan i Karlstad som ansågs som värdig att bli universitet av Högskoleverket. Men politikerna släppte fram även Örebro, Växjö (numera Linnéuniversitetet) och senare även det som skulle bli Mittuniversitetet.

 

Idag kan vi konstatera att Örebro har utvecklats enormt fint kvalitetsmässigt både vad gäller utbildningar och forskning och det nya Linnéuniversitetet verkar efter sammanslagningen av de tidigare lärosätena i Växjö och Kalmar ha hittat den plattform som de behöver för framtida expansion. Däremot är det tyvärr lite motigt för både Mittuniversitetet och Karlstads universitet som har haft det kämpigt under flera år.

 

Nyligen såg jag att Irene Wennemo, ledamot i högskoleverkets insynsråd, i en debattartikel i Svenska Dagbladet (”Bristerna måste tas på allvar”) hävdar att bland andra mitt gamla lärosäte Karlstads universitet har akuta kvalitetsproblem där var tredje kandidatexamen (!) har bristande kvalitet. Detta enligt Högskoleverkets utvärderingar.

 

Så är det förvisso, och man kan undra hur det kunde gå så illa. Hur kunde det lärosäte som rangordnats så högt för tretton år sedan hamnat så fel? Det finns inga enkla svar. Flera av de anställda vid Karlstads universitet har pekat på olika förhållanden som måste åtgärdas men det har varit som att ropa i öknen. I några inlägg på denna blogg speglas de tidigare så livaktiga interna diskussionerna.

 

Nu kan man ha förhoppningar om en vändpunkt. Får flera rapporter om att man på Karlstads universitet nu inser allvaret och är beredda att kavla upp både skjort- och blusärmar. Det är min förhoppning att man kommer att lyckas med att vända stagflationen till nya framgångar. Lycka till önskar jag alla mina vänner vid Karlstads universitet!

 

 

Nya utmaningar

Men för egen del drar jag vidare till nya utmaningar. Det är min övertygelse att det är nyttigt att flytta på sig emellanåt och på det sättet få nya intryck och ny inspiration. Från och med höstterminen i år har jag två nya tillhörigheter: anknytning till Karolinska Institutet i Solna och Evidens Research and Development Center, en forskningsplattform som ingår i Evidens-gruppen med säte i Göteborg.

 

Karolinska Institutet som tillhör ett av Europas bästa universitet behöver ingen ytterligare presentation, men däremot känner fortfarande inte alla till utbildnings- och forskningsföretaget Evidens. Här handlar det om ett spännande nytänkande inom vård och omsorg med utbildningar inom kognitiv beteendeterapi (KBT) och Resursgrupps ACT (RACT) liksom kliniska verksamheter. Men mer om detta i kommande inlägg.