Loggboken

RACT kommer till Nederländerna!

2014-12-06

Vår nyligen publicerade artikel om olika varianter av Assertive Community Treatment har väckt både nationell och internationell uppmärksamhet. Det handlar ju om att diskutera vad som kan göras för att förstärka brukarnas ställning och därmed förbättra vården och omsorgen inom psykiatrin. Vi har fått flera mejl om detta både från intresserade i Sverige och från andra länder.

 

Ett särskilt stort intresse för Resursgrupps ACT (RACT) har kommit från Nederländerna. Där har man dragit igång en organisation för att implementera RACT. Bakom detta står brukare, professionella och forskare. Man har redan inrättat en hemsida där man rapporterar om olika insatser för att få fart på implementeringen. Sidan är på holländska, men det är ett språk som inte är omöjligt att förstå då det ligger ganska nära svenskan. Vad sägs om följande smakprov:

 

Resource group assertive community treatment (RACT) is een nieuwe variant op ACT. Het klassieke ACT-model wordt gecombineerd met zogenaamde resource groups. Ian Falloon voegde deze dimensie, toe aan het model. In het RACT-model maken de cliënt en zijn of haar familieleden en naasten onderdeel uit van het ACT-team. De cliënten, familie en naasten worden getraind in manieren om beter te communiceren en om te gaan met stress.

 

5 RACT REASONS:

1. RACT is een evidence based practice.

2. RACT is een beweging, cliënten, familie en professionals werken samen en zijn gelijkwaardig.

3. RACT houdt niet van bureaucratie.

4. RACT werkt met de nieuwste technologie.

5. RACT bespaart kosten.

 

Organisationen bakom satsningen har bjudit in en delegation från Högskolan Evidens för att delta på en landsomfattande konferens med nyckelpersoner inom den holländska vården och omsorgen och vi åker ett gäng på detta i nästa vecka. Det skall bli mycket spännande att ta del av deras erfarenheter.

 

Nyligen hemkommen efter en spännande konferens! Verkligen intressant att se det stora intresset för RACT från brukare, professionella (psykiatriker, sjuksköterskor, socialarbetare och andra) samt från beslutsfattare. Kul! Under fliken "Photos" (sid. 3) finns en bild från konferensen och ytterligare bilder finns på följande länk:

http://www.ract.nl/terugblik-invitational-conference-11-12-2014/