Loggboken

Sommarläsning om mänsklighetens historia

2016-07-04

Själv tillhör jag den kategori människor som inte gillar att flyga och fara under semestrarna utan sitter hellre ”under min korkek och luktar på blommorna”. Att skrota runt hemmavid och att i all enkelhet umgås med familj, vänner och bekanta upplever jag som det mest vilsamma. Sedan är det också underbart att kunna läsa för nöjes skull och inte enbart sådant som är jobbrelaterat.

 

Nu har jag nyligen avslutat en bok som jag varmt kan rekommendera som sommarläsning, nämligen ”Sapiens. A brief history of humankind” av den israeliske professorn Yuval Noah Harari. Nåväl, boken är inte särskilt ”brief” (kortfattad) utan spänner över 498 sidor trots att det är en pocketbok. Men då handlar den också om mänsklighetens historia!

 

Det är svårt att karakterisera vad det är för slags bok i några korta meningar. Det är en kombination av flera discipliner som historia, psykologi, ekonomi, politik, filosofi, religion och teknik. Dessutom är det i hög grad ett skönlitterärt arbete med en hel del humoristiska iakttagelser.

 

Boken diskuterar intressanta frågeställningar som hur fyra eller fem olika arter av människor under lång tid kunde leva parallellt samt vad som hände under den kognitiva revolution som innebar att Sapiens under en relativt kort period tog över som först den ledande och sedan den enda människoarten. Vi får följa Sapiens under årtusendena och se vad de återkommande revolutionära sprången i samhällsorganisation ledde till. Vår förmåga att skapa sammanhållande berättelser tycks spela en särskild roll för Sapiens många framgångar.

 

En tragisk aspekt är hur illa vår art har behandlat och behandlar andra varelser på denna planet. Djurfabriker runt om i världen är ett skrämmande exempel i vår tid: "Immediately after birth the calf is separated from its mother and locked inside a tiny cage not much bigger than the calf´s own body. There the calf spends its entire life - about four month on average. It never leaves its cage, nor is it allowed to play with other calves or even walk - all so that its muscles will not grow strong."

 

Harari ryggar inte för att diskutera vår arts misslyckanden och tillkortakommanden och skissar på olika möjliga evolutionära framtidsalternativ som alla pekar mot stora förändringar, varav en är att Sapiens kommer att förändra sin egen art genom genmodifiering, kemiska och tekniska applikationer i så stor utsträckning att en helt ny art uppstår.

 

Efter det att jag läst färdigt boken och funderat mer ingående över innehållet kände jag mig lite omtumlad. Baksidans reklamtexter fångade min upplevelse väl:

 

”Brilliant…Harari is a master storyteller and an entertainer”

 

”Bold, wide-ranging and provocative. Sapiens challenges everything we thought we knew about being human: our thoughts, our actions, our power…and the future”

 

Är det någon bok som jag skulle vilja rekommendera till våra politiker och journalister så är det just denna bok. Detta för att det politiska samtalet då kanske kunde få lite större djup och bredare perspektiv.