Kommentarer till loggboken

Här kan du kommentera loggbokens innehåll eller ta upp andra saker som du vill diskutera. Du kan om du vill använda ett alias och på det sättet vara anonym. Man behöver heller inte ange sin e-postadress.

Antal inlägg: 62

Ditt namn:

Din e-postadress:

Din hemsida:

Ditt meddelande:

:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove)
:O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)

2019-08-23 11:27:43 - Bosse

Hej,
Du har skrivit några intressanta inlägg på din blogg där du diskuterat vilka konkreta insatser som skulle behöva göras på miljöområdet. Men du har missat en viktig aspekt, nämligen vad är det egentligen för djupliggande drivkrafter bakom delar av dagens miljörörelse?
Jag tror att det inte är någon tillfällighet att Greta upprepar gång efter annan att hon vill att hennes anhängare ska bli panikslagna eftersom man kan förstå rörelsen som en slags religion. En av religionernas viktigaste uppgifter tycks vara att kanalisera och dämpa våra rädslor. Ann Heberlein (disputerad i etik vid Lunds Universitet) har skrivit om detta på ett intressant sätt på sin blogg:

annheberlein.com/2019/08/21/den-grona-religionen
Här är några citat:
”Den gröna rörelsen erbjuder allt det som religionerna traditionellt bidrar med: en apokalyptisk berättelse, tydliga normer, ritualer och ceremonier, profeter, helgon och martyrer, och numera även en frälsare... Det transcendenta inslaget i form av en gudom har dock saknats, men sedan en tid tillbaka har klimatrörelsen också fått sin egen frälsare: Den sextonåriga Greta Thunberg som erhållit global berömmelse för sitt engagemang i klimatfrågan utsågs i december 2018 av en församling i Svenska Kyrkan till ’Jesus efterträdare’ och i våras hävdade en diakon i Kyrkans tidning att Greta Thunberg bär ett budskap från Gud. Se där, så geschwindt löstes det där med en gudom och ett transcendent innehåll i religionen!”

”Klimatångest är en växande marknad och stora kommersiella intressen är inblandade. De som driver idén om klimatångest är nämligen påfallande ofta aktörer med egna intressen i saken – och då talar jag inte främst om ett intresse för klimatfrågan utan snarare monetära intressen”.

Svar: Hej Bosse, Tack för din kommentar och för länken till Ann Heberleins blogg. Hon har en poäng när hon hävdar att religiösa behov kan tillfredsställas på olika sätt och i olika sammanhang. Det förekommer nog i många rörelser och ideologier. Däremot delar jag inte hennes uppfattning att en majoritet i rörelsen runt Greta Thunberg drivs av religiösa psykologiska motiv. Själv tror jag att det är själva sakfrågan (klimatet) som är den främsta drivkraften. Det är också därför som det meningsfullt att föra dialoger om hur man kan förhålla sig till den. Mvh Torsten

2019-02-10 18:59:53 - Rolf H Norling, rolf.hagen.norling@topmanagement.se, www.permail.se/blog_30_197.html

Tack Käre Torsten för ditt vänliga inlägg på min Blogg om Cancer

Jag har bara hunnit snudda vid innehållet i din sida men är imponerad av ambitionsnivån och ska läsa vidare. Jag har en Grupp på Facebokks som är helt nystartad som jag kallar för GUBBSJUKA för oss som vill tala om sjukdomar anhörigproblematik och annat som kan upplysa eller trösta(flower)(heart)(flower) Ha det så gott Rolf

2018-09-05 15:32:27 - Hans, hasse.ekh@hotmail.se, www.managingdiversity.se

Hej Torsten. Mycket intressanta reflektioner gällande valet. Kollade på Jonathan Haidt, även det mycket bra.

2017-12-20 10:59:57 - Ronnie

Har full förståelse för att du är "lite seg" med dina blogginlägg. Men när de dyker upp är de ofta intressanta!

2017-12-03 15:10:34 - Gudrun

Hej Torsten,
Har följt din Blogg under flera år och tycker att det är intressant att följa vad du skriver. Men varför har du inte kopplat kommentarerna till respektive inlägg? Då skulle det vara mycket mer naturligt för läsarna att inkomma med synpunkter. :)

Svar: Hej Gudrun och tack för dina synpunkter! Anledningen till att jag från början tog med en sida för kommentarer var naturligtvis att jag ville ge en chans till de som så ville komma in med kommentarer. Nu har det visat sig att de flesta kommentarer som jag fått har kommit direkt via samtal från studenter och kolleger eller via epost. Har faktiskt funderat på att ta bort kommentarssidan, men din idé att lägga möjligheter till kommentarer efter varje inlägg kanske är bättre. Självkritiskt får jag väl tillstå att det ibland blir väldigt glest mellan mina blogginlägg. Gjorde ett försök på Facebook men hoppade strax av eftersom jag blev stressad av alla uppmaningar och förfrågningar. Sedan är ju inte enda syftet med hemsidan att driva en blogg. En viktig bit är också att göra olika artiklar tillgängliga för svenska och utländska forskare inom samma områden. Men som sagt, skall fundera på din synpunkt. Men än är det lite för tidigt med nyårslöften!

2017-01-02 13:05:08 - Stefan, stefan@gerleman.se

Torsten. Gott nytt år 2017
:)

Svar: Hej Stefan! Gott nytt år!

2015-10-05 13:53:38 - Ola, ola.lindgren@liv.se

Hej!
Jag ser det inte som i första hand en "upplevelse", utan som att en "förmåga" har utvecklats i samspel med terapeuten. Sådan är personlighetspatologin, tänker jag. Det handlar mest av allt om att man inte kan. Kanske förmåga till trygghet, förmåga att uppleva trygghet, eller något liknande?

Svar: Hej igen! "Förmåga att uppleva trygghet" som du föreslår tycker jag är en bra formulering.

2015-09-18 09:31:11 - Ola, ola.lindgren@liv.se

Hej Torsten!
Att tala om "remission" för människor med personlighetssyndrom är nog inte ett adekvat uttryck. Personlighetssyndromenbetraktas allmänt som störningar, tidigt, i personlighetsutvecklingen. Till exempel både i DSM-5 och ICD-10. Det som psykoterapi av olika slag, flera terapier är evidensbaserade, åstadkommer är inte en återgång till en tidigare balans utan en utveckling till ett sätt att fungera som tidigare inte varit möjligt. Ännu bättre, således!

Svar: Hej Ola! Trevligt att höra från dig. Delar din uppfattning att det inte handlar om att återkomma till en tidigare balans. Här används begreppet remission på liknande sätt som det används inom schizofreni-forskningen, dvs som ett tillstånd där man fungerar tillfredsställande både individuellt och samhälleligt. Samtidigt som remissionen kan utgöra en plattform för fortsatt utveckling. Ungefär så använder flera borderline forskare begreppet. Men jag håller med dig om att det inte är okomplicerat. Tar tacksamt emot förslag på hur man tänkas benämna och beskriva ett behandlingsmål här. Kanske upplevelse av trygghet?

2015-07-06 12:44:14 - Caroline

Tryggare kan ingen översätta!

Läste med intresse om dina problem att översätta ordet TRYGGHET. Ja översättare har det inte lätt. Kunde inte låta bli att fundera över hur någon kan översätta sången ”Tryggare kan ingen vara…” och lyckades faktiskt hitta en engelsk översättning på nätet. Tycker att översättaren i just detta fall lyckats ganska bra, men rimmet fick hen ge upp. Här kommer den första versden i de två versionerna!

Tryggare kan ingen vara
än Guds lilla barnaskara,
stjärnan ej på himlafästet
fågeln ej i kända nästet.

Children of the heav’nly Father
Safely in His bosom gather;
Nestling bird nor star in Heaven
Such a refuge e’er was given.

Sedan kunde jag inte låta bli att testa vad Google Översätt kunde göra, med det blev inte särskilt lyckat:

Safer, no one can be
but God's little brood,
the star is not on the firmament
Bird Not known nest.


Ser fram emot att få läsa artikel också! :)

2014-10-10 14:29:06 - RACT behövs

Du hade rätt i att brukare måste få mer att säga till. Resursgrupper är bra. Såg att det va bra för kompisen! Han tänkte på att döda sig Nu mår han myket bättre

2013-12-27 12:46:47 - I love floating!

Hej!
Det var intressant att läsa artikeln om patienten med whiplash. Själv har jag haft fibromyalgi och vanlig behandling hjälpte inte. Med hjälp av floating har smärtorna försvunnit och jag mår allmänt mycket bättre. Depression och ångest är nästan borta. Tänk vad fint om man skulle satsa mer på detta! Det skulle hjälpa många!

2013-12-01 21:33:34 - In the corner

Det är bara att konstatera att högskolorna fått liknande problem som de vanliga skolorna drabbats av. Kunskapsförakt! I det avseendet är inte Karlstad unikt, även om det tillhör den sämre gruppen. Vill gärna rekommendera intresserade att läsa Mats Alvessons bok "Tomhetens triumf. Om grandiositet, illusionsnummer och nollsummespel". En kusligt exakt beskrivning av förhållanden på många högskolor och kanske särskilt KaU.

2013-11-04 10:26:25 - Tyst liten mus

De senaste rektorerna vid Karlstads universitet har inte kunnat hantera makt. Makten har för dem varit en egotripp och kanske en slags kompensation för att de inte varit framgångsrika forskare. Det hela blir inte bättre av att de omgärdas av ett slags hov som bolstrar fåfängan, filtrerar bort obehagligheter och i realiteten styr rektor. Budbärare som försöker förmedla andra bilder till rektor anses som besvärliga och behandlas på det sätt som Zaremba beskriver i sin artikel. När ”hovkulturen” väl har spritt sig nedåt i organisationen är den mycket svår att komma åt. Våra bästa krafter lämnar oss samtidigt som det är svårt att nyrekrytera riktigt duktiga personer. Problemet blir därmed strukturellt.

2013-11-02 15:38:40 - Tyst som muren

Tack Torsten för att du fortfarande tror på ditt gamla universitet och tack för alla vänliga och uppmuntrande ord som du förmedlade på akademiskt högtid.

2013-06-04 10:53:14 - Kjell Annermo, berit.annermo@comhem.se

Komplettering om SCB V-undersökning 4.6.2013
Som Du skrev i ditt inlägg om bortfallet i
SCB undersökningar så var nu bortfallet 43.7.%.
Hela denna undersökn.
har inget värde. ändå så gör media stor sak
om denna undersökning.
Stor del av journalistkåren är vänster inte så konstigt att de ej talar sanning om bortfallet som skulle starkt minska trovärdigheten i denna undersökning.
Hösten 2009 var vänsterns övertag över 14% och Sören Holmberg kommenterade i media att Regeringen var rökt.
Vi vet resultatet.
Samma sak gällande övriga mätningar av olika institut, så redovisar de ej bortfallet. I senaste SIFO var bortfallet 18 % = 3:e största parti.
Statistik o förbannad lögn.


Svar: Hej! Du syftar på de inlägg som jag hade 2010-06-13 och 2010-06-11. Och visst har du helt rätt i att ett bortfall på hela 43.7 % är mycket besvärande. Nu tror jag inte att journalisternas eventuella personliga åsikter är det stora problemet. Min åsikt är att de ändå vill vara mångsidiga och granskande. Problemet är att man har för dåliga kunskaper om hur man förhåller sig till och kan tolka statistik. Detta i kombination med särskilt kvällspressens behov av sensationer gör att man rusar iväg. Hälsningar Torsten

2013-04-01 23:41:49 - maren

om en psykiatriker inte har sunt förnuft inse om den person som uppsökt hen (av NÅGON anledning)är en psykiskt helfrisk/-sjuk person hjälper INGEN utbildning-och så är fallet inom allmänpsykiatrin,där 10 av 10 "diagnostiserar" helfrisk person som psyksjuk-DELS pga omedelbar grov fördom ATT hen MÅSTE vara det pga konsultationen,DELS på grund därav TOTAL dövhet inför vad som personen berättar-ALLT "lyssnas" på med filtret `sjuk`på.Blir "diagnos" därefter och klient våldsamt protesterar,hänförs detta enfaldigt och bekvämt till "avsaknad sjukdomsinsikt" och tvångsomhändertagande ombesörjs på stående fot,inlåsning-helst ÖVER 4 veckor,vilket klient kan räddas från av guds försyn/osannolik tur."DIAGNOSEN" däremot är nu för evigt fastställd och kräver OSANNOLIK a mängder skriftväxling med ohederliga korrupta aktörer SoS,domstolar,PaN,landstingstjänstemän mfl, ork,energi,vrede,mm mm innan den EVENTUELLT blir raderad.Denna perversa inrättning-"psykiatrin" har fria händer förstöra människors liv, av OFATTBAR arrogans,storhetsvansinne+svensk grötmyndighet-utan att darra sekund på manschett eller besväras av normalt samvete.INGET lär NÅGON SVENSK "UTBILDNING" råda bot på.Mänskliga rättigheter är ett främmande begrepp i svensk kultur(bortsett när behövs av PK).Känt är, att när tvångsvårdslagstiftning diskuteras så är JUST dessa rättighetsbrott bekymrade avväganden internationellt-främmande i Sverige.

Svar: Hej! Jo det har förvisso funnits en hel del "arrogans och grötmyndighet" i behandlingen inom både psykiatri och socialtjänst. Glädjande är dock att flera psykiatriker, psykologer, kuratorer, chefer och andra nu engagerar sig för förbättringar. Allt fler inser att det måste till förändringar. I det sammanhanget tror jag också mycket på de satsningar som förbereds och där också brukarnas organisation NSPH medverkar. Det sista är inte minst viktigt det vill säga att brukarna organiserar sig och talar om hur de vill ha vården och omsorgen organiserad. Men jag inser också att det handlar om en lång, lång resa innan attityder har förändrats. Hälsningar Torsten

2012-10-11 10:25:23 - Anställd på KaU

Hej Torsten!
Läste ditt blogginlägg från den 10/9 där du bland annat tog upp problemen inom flera utbildningar på Karlstads universitet. Problemen gäller också forskningen vilket framkom i Värmlands Folkblad nyligen:

www.vf.se/nyheter/karlstad/universitetet-ar-samst-...

Du tillhörde ju en av "veteranerna" som från grunden byggde upp ett ämne och som därmed möjliggjorde ansökan om att bli universitet. Vad har du för uppfattningar om vad som kan göras? Ett lämpligt ämne för ditt nästa blogginlägg?

Svar: Hej gamle/a kollega! Nja, jag har ju tagit min hatt och gått och därmed anser jag att jag kan dra ut på nya äventyr med gott samvete. De interna diskussionerna får ni sköta själva. För övrigt är väl inte allt nattsvart på Karlstads universitet? Inom till exempel områden spom hälsoakademin och skog & papper finns ju många duktiga forskare. I den länk som du skickade framgår dessutom att rektor nu pekar med hela handen om nya tag. Professor Bengt Starrin som också kommer till tals i artikeln är ju en verklig veteran och dessutom en produktiv och kreativ spetsforskare. Skall jag ändå säga något i denna fråga får det bli att jag tror på rotation mellan lärosätena. Det tillför nya perspektiv och idéer. Hälsningar Torsten

2012-09-12 15:25:53 - Stefan Gerleman, stefan@gerleman.se, www.restingwell.se

Jag vill bara önska dig lycka till med dina nya uppgifter här i livet. Jag hoppas att vi kan hålla kontakten över framåt. Tack för alla dina insatser gällande flotation-REST. Vänligen Stefan Gerleman

Svar: Hej Stefan! Trevligt att höra från dig och självklart skal vi behålla kontakten. Hör gärna av dig med nya forskningsidéer. Lycka til med dina spännande planer och projekt! Hälsningar Torsten

2012-09-12 10:16:38 - Brukare i Värmland

Tråkigt att du nu lämnar verksamheten i Karlstad, men det viktiga är att du med all kraft jobbar vidare med att förbättra vården av oss brukare som besöker socialtjänst och psykiatri.

Det vet vi attdu gör! Lycka till på KI och Evidens!(flower)

Svar: Tack för din hälsning! Vi jobbar vidare och som du kanske vet har Evidens ett pågående samarbete med landstinget och regionen i Värmland. Är helt övertygad om att tillsammans kommer alla goda krafter att lyckas med att skapa en vård- och omsorg där brukarnas behov och önskemål verkligen står i centrum. Hälsningar Torsten

2011-10-17 14:13:14 - Rätt skall vara rätt

Hallå där!

Angående Nobelpriset i psykologi så har du glömt en psykolog. Citerar från Wikipedia:

"Daniel Kahneman, född 5 mars 1934 i Tel Aviv, är en israelisk-amerikansk psykolog som 2002 belönades med Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne för sitt arbete om psykologisk ekonomi. Med sin forskning har Kahneman visat att det inte bara är rationella skäl som ligger bakom en försäljning. Dessa icke-rationella anledningar har tidigare inte tagits hänsyn till inom ekonomin. Kahneman är i dag professor i psykologi vid Princeton."

Så det är faktiskt tre psykologer som fått Nobelpris.:)

Svar: Hej! Javisst skall rätt vara rätt. Tack så mycket för ditt påpekande! Nu skall jag införa en liten rättelse i Loggboken. Vem vet, du eller någon anan kanske till och med hittar en fjärde psykolog som fått priset? Hälsn Torsten

2011-08-09 11:35:04 - Ronnie Ericsson, floating@tyngdlos.se, www.tyngdlos.se

Hej!

Jag får eventuellt två WAD-skadade kunder som vill floata. Gäller ditt tips, som jag läste här på hemsidan, om ca 5 månader med floating som behandling?
Skulle det innebära 2 x 45 min under ca 7 veckor och därefter en gång i veckan, som i 33-flytstudien?

Svar: Hej Ronnie! Det första och helt avgörande är att allt görs i samarbete med kundernas läkare. De måste vara noggrant utredda och flyt-Restbehandling kan endast bli aktuell när det är klarlagt att det kan vara ett bra inslag. Erfarenheter vad gäller behandling av med hjälp av flyt-Rest vad gäller WAD och fibromyalgi indikerar starkt att man måste ta stor hänsyn till individuella faktorer. Varför inte börja med "12-flytsprogrammet" (dvs två flyt i veckan under tre veckor, därefter en flytfri vecka följt av ytterligare en treveckorsperiod) och sedan utvärdera det hela. Man skall komma ihåg att smärtupplevelserna i början ofta ökar (därför mycket viktigt att allt är medicinskt utrett först och att man bibehåler kontakten med läkaren) och därför kan det vara viktrigt i början att under pågående floating kombinera med mindfulness i form av att man iakttar sin smärta. Det blir då lätare att uthärda. Ofta brukar terapi med hjälp av flyttankar leda till att smärtan minskaer märkbart och klienten kan sedan glesa av behandlingarna. Man får pröva sig fram. Men återigen måste det påminnas om att smärta är en viktig signal och det är helt nödvändigt att allt utförs i samverkan med specialister på området.

2011-02-20 06:50:13 - Monica Kolm-Sandström, monica.kolm-sandstrom@floatingforbundet.se, www.floatingforbundet.se

vill svara till Lisa som undrade över kurs/annan info om floating på nätet. Svenska Floatingförbundet har just en kurs i startgroparna som ordnats av Kalmar Universitet som också ska leda till en certifiering!

2010-12-29 23:48:59 - Lisa Larsson, lisalarsson01@hotmail.com

Hej!
Om man vill starta upp en floating verksamhet finns det någon kurs/annan info att få mer än man läser på nätet?
Vad jag menar är kan man få träffa er personligen för att få mer kunskap om floating? Kan nämna att jag vet en hel del i nuläget och har själv positiva erfarneheter av detta.
Jag vill dock att om jag ska ge mig på detta så vill jag ha bra kunskap som jag kan ge mina kunder.

Mvh
Lisa

Svar: Hej Lisa! Ursäkta att det tagit så lång tid innan du fick ett svar; får väl skylla på Jul- och Nyårshelgerna. God fortsättning på det nya året förresten! Jättebra fråga som du har och du är välkommen att göra ett besök hos oss. Ta i så fall kontakt med Sven-Åke Bood. Tyvärr finns ingen särskild kurs än om detta, men jag kan berätta att regeringens rehabiliteringsråd just nu överväger om man skall lyfta in flyt-REST som ett möjligt alternativ i behandlingsprogram. Vi får se vad de kommer fram till. Om det blir så som vi hoppas kommer det också att bli nödvändigt med certifieringskutrser om flyt-REST. Under flilken Länkar här på min hemsida hittar du en länk till Svenska Floatingförbundet som också säkert kan ge dig olika tips.

2010-10-12 12:02:59 - Ronnie Ericsson

Hej Torsten,

Jag planerar att starta floating-verksamhet i Stockholm och vill presentera fakta om Floating för mina kunder.

Har citerat dig och dina kollegor och undrar nu om du kan hjälpa mig att hitta rätt när det gäller forskningsresultat i andra länder.

Vilka studier är anser du vara tillförlitliga? Jag gissar att du har läst igenom en del rapporter.

Svara gärna till ronnieATronnieericsson.se om frågan är känslig. Tack! :-)

Svar: Hej Ronnie! Det finns naturligtvis många bra artiklar. En höjdare är en hollänsk meta-analys, dvs de har analyserat flera små studier tillsammans och sedan dragit slutsatser. Det är en metod som innebär att man får större säkerhet i bedömningarna. Här har du uppgifterna: van Dierendonck, D., & te Nijenhuis, J. (2005) Flotation Restricted Environmental Stimulation Therapy (REST) as a stress management tool for enhancing well-being and performance: A meta-analysis. Psychology & Health, 20, 405-412.

2010-10-08 15:58:38 - Helen Karlsson, info@spahuset.se, www.spahuset.se

Hej igen!
Tack för ditt svar. Här kommer ytterligare en fråga. Jag skall informera om floating till reumatiker förbundet i Kumla. Jag skulle så gärna vilja få lite tips om hur floating påverkar just vi reumatism lite mer specifikt i stället för den allmänna informationen. Tacksam för svar. MVH Helen Karlsson

Svar: Hej Helen! Det vår grupp vid Human Performance laboratoriet i Karlstad forskat om är hur flyt-REST kan användas mot stress och stressrelaterad smärta. Där har vi visat att metoden är mycket effektiv och vi kan också se goda effekter för bättre sömnkvalitet, minskad ångest och depression. Sedan finns det en rad rapporter om förbättringar på olika områden men de har vi inte själva undersökt och många tidigare studier har ofta haft väl få deltagre eller saknat kontrollgrupp. Därför vill jag bara uttala mig om det som jag verkligen vet fungerar, nämligen just behandling mot stress och stressrelaterade sjukdomar. Däremot är det naturligtvis viktigt att på ett kontrollerat och ansvarsfullt sätt pröva metoden också i andra sammanhang.

2010-09-29 16:04:24 - Spa Huset Örebro, www.info@spahuset.se, www.spahuset.se

Hej Torsten!
Vi på Spa huset skall besöka hudavdelningen på USÖ och vi tänkte informera dom angående floatingens effekt på psoriasis. Har du tips till oss var vi skall leta efter info? Tacksam för svar. M.V.H Helen Karlsson.

Svar: Hej Helen! Tyvärr finns inga studier som direkt kopplar ihop flyt-REST och psoriasis. Däremot finns en hel del rapporter från enskilda patienter som upplevt avsevärda förbättringar efter floating - alltså "beprövad erfarenhet". Men de som ni skall tala med känner helt säkert till alla studier om att bad i mycket salt vatten (Döda havet) och avslappning ofta har en välgörande inverkan på psoriasis. Därifrån är ju steget inte så långt till flyt-REST. Lycka till med era samtal!

2010-08-06 08:55:32 - Ola

8-) Hej, Torsten och Mats! Vad gäller psykologi och psykoanalys i valtider så slår det mig att mediadreven kanske också handlar om att en "skuldkultur" börjat övergå till en "skamkultur". Därav att det så lättvindigt fungerar med att göra en pudel och befria sig från skammen att ha gjort "fel". Skam när man blir påkommen med "byxorna nere". Men inte om ingen ser och avslöjar en. Så allt är numera tillåtet, bara man inte blir upptäckt. Skuld däremot har med den egna rättskänslan, den eventuella inre kompassen, att göra. Där finns ingen pudel! Endast ansvar. Möjligen försoning. En stark inre kompass däremot gör en mindre sårbar för vad andra tycker, men å andra sidan hela tiden "bunden" av sin egen etik och moral. Psykoanalysen betraktar det som bekant som mer "moget" att vara inifrånstyrd än utifrånstyrd. Vilka politiker betror du med att vara inifrånstyrda?

Svar: Hej Ola! Tack för ett tänlvärt inlägg. Avstår dock att ge mig på att försöka besvara din fråga. Rent generellt upplever jag dock att vi i Sverige har många seriösa och hårt arbetande politiker.

2010-07-15 20:21:39 - Mats Niklasson, mats.irene@vestibularis.se

:)Hej Torsten
Bra och spännande att du som källkritisk samhällsmedborgare engagerar dig i det just nu så aktuella politiska spelet. Åter igen lyckas du sätta in skeendet i ett större sammanhang. Låt oss hoppas att vi som röstande allmänhet (oavsett politisk inriktning ) också är källkritiska när vi kommer fram till val i september.
Fortsatt skön sommar önskar Mats torstennorlander.dinstudio.se/resources/smilies/16...

2010-06-12 13:28:57 - Studenten Sara

Du påstår att statistikt sett är inte skillnaden så stor mellan att fråga 1500 personer om deras partiuppfattningar jämfört med 9000 (!) personer. Det låter mycket konstigt i mina öron. Här skulle nog behövas en liten förklaring från professorn!

Svar: Hej Sara! skall försöka reda ut det där i ett nytt inlägg på Loggboken. Mvh Torsten

2010-06-01 14:11:28 - faizah, kani371@hotmai.com

(star)hej Torsten!
Jätte bra hemsida och den inspirerarde mig och väldigt bra sida synd att vi vossar inte inne ofta . lycka till hoppas du forsätt så här ofta mvh faizah Qadiri i vård (star)

Svar: Hej Faizah! Tack för din kommentar. Mvh Torsten

2010-01-04 12:15:17 - Torsten

Hej Roland!
Det är svårt att veta och jag har naturligtvis inga svar. Men paradoxen kan vara att miljöfundamentalismen i sig är ett problem. Det är omöjligt att tänka sig att världens befolkning i någon större utsträckning skall avstå från bilen. Ägna istället kraften åt att hitta nya drivmedel och framförallt nya sätt att nyttja bilen. Man kanske i storstäder och på långa landsvägssträckor skall kunna ansluta bilen till något spårsystem. Tekniskt nytänkande, med utgångspunkt från psykologisk insikt, är det som behövs nu - om det skall finna någon chans!

2010-01-01 15:15:56 - Roland

Dina tankar från snöskyffeln verkar väl pessimistiska. Är din åsikt att vi är inne i en evolutionär återvändsgränd? Är det enda vi kan hoppas på att en grupp överlevare skall kunna börja om från början?:(

2009-10-13 21:02:46 - Å

Medicinjournalisten Bo Zackrisson: Plikt att köpa vaccin bakom kampanj om massvaccinering. Läs denna länk och förundras

www.aftonbladet.se/debatt/article5932440.ab

2009-09-30 19:45:48 - Torsten

Hej Mehmet! Tack för din synpunkt. Vi har precis påbörjat arbetet med att utforma ett förslag till ett kliniskt inriktat psykologprogram. Din idé om en kurs i TBI skulle där passa som handen i hansken. Det vore också intressant att köra den kursen och andra kurser som fristående kurser med möjligheter för kliniskt verksamma psykologer att delta.Har du mer precisa förslag om innehåll får du gärna återkomma med sådana på min e-postadress.

2009-09-24 15:28:04 - Mehmet Emin Göncu, memetge@hotmail.com

Hej Anders
Jag har undersökt lite grand men det finns inte kurser om TBI(traumatic brain injury) och kognitiv rehabilitering. Inte ens på specielist utbildningen för psykologer finns sånt kurs. Det vara bara en tanke som jag vill dela med dig
Vänliga Hälsningar

2009-09-21 19:22:33 - Torsten

Hej igen. Nu komer det rapporter om att det kanske räcker med att vaccinera sig endast en gång även med det vacin som Socialstyrelsen har beställt. Ytterligare ett steg för större varsamhet i denna fråga?

2009-09-16 11:53:39 - Å

Kvicksilver i vaccin är skadligt även i små doser:

http://www.informaworld.com/smpp/1746486037-70038660/content~content=a910652305~db=all~jumptype=rss

2009-09-12 15:08:06 - Torsten

Delar helt den åsikten. Fick nyligen informationen från en initierad källa att det kanske blir så att barn under 3 år inte skall vaccineras och att man skall vara restriktiva med att ge gravida vaccin. Det skulle definitivt vara ett framsteg jämfört med inledande signaler där just gravida kvinnor och spädbarn lyftes fram.

Det vore sannolikt bra om man kan höja gränsen ytterligare till åtminstone 6 år. Sedan bör man också ange andra grupper som bör vara försiktiga med vaccinet: barn och vuxna inom autismspektrat och de med olika neuropsykiatriska funktionshinder.

Men glädjande har jag hört från flera håll att diskussioner pågår och man verkar nu från ansvarigt håll vara lite mer försiktiga. Må den trenden fortsätta!

2009-09-09 19:37:18 - Karin

Och visst kan man vara lite orolig. Myndigheterna borde informera bättre och vissa grupper som gravida kvinnor och barn under 10 år bör nog endast i undantagsfall vaccineras.

2009-09-07 20:01:27 - Torsten

Hej Mats
Enligt professorernas etiska riktlinjer skall vi enbart uttala oss med bestämdhet i vetenskapliga frågor där vi har särskild kompetens. Det tycker jag är en helt riktig hållning. Som du kanske la märke till ställde jag mest oroliga frågor i sammanhanget. Frågor som intye fått bra svar.

Min expertis är inte vaccinationsområdet utan mitt inlägg vad gäller att vaccinnet innehåller kvicksilver i visserligen små men inte försumbara mängder får ses som ett inlägg från en bekymrad samhällsmedborgare.

2009-09-07 00:19:55 - Mats Niklasson, mats.irene@vestibularis.se

Hej Torsten
Med intresse läste jag dina reflexioner kring svininfluensan. Din text är en tung motbild till mycket annat som skrivs. Jag tycker att du ska skicka den till debattsidan i SvD eller DN.

2009-06-17 23:46:31 - Mats Niklasson, mats.irene@vestibularis.se

Hej Torsten
Att surfa runt på din hemsida var både roligt, intressant och informativt. Genom din klara struktur och ditt lediga språk gled jag genom texterna i loggboken smidigt som ett slalomåk i nysnö. Jag ser fram emot att få läsa fler inlägg med din personliga touch.

2009-06-08 19:49:41 - Helena, ena08@telia.com

Hej,
Den där utbildningen vård och stöd samordnare verkar intressant. Hoppas det ger resultat så småningom eftersom det sannerligen behövs!

2009-03-13 21:39:06 - Torsten

Hej Anders!

Vi har återkommande kurser i transpersonell psykologi på Karlstads universitet som brukar vara mycket uppskattade. Den transpersonella psykologin handlar mycket om förändrade medvetandetillstånd.

Vad gäller positiv psykologi vet jag att det just nu planeras för en 7,5 hp kurs på temat ”Positiv psykologi – en kurs om välbefinnande och lycka”. I kurslitteraturen återfinns bland annat ”Lyckans verktyg” av Sonja Lyubomirsky och Finna Flow av Mihaly Csikszntmihaly. Detta enligt den blivande kursledaren Pernille K-Andersson. Du får hålla utkik i kurskatalogen.

Två riktiga höjdarböcker inom den positiva psykologin är:
Snyder, C. R., & Lopez, S. J. (2002). (Eds.). Handbook of Positive Psychology. New York: Oxford University Press
Keyes, C. L. M., & Haidt, J. (2003). (Eds.). Flourishing. Positive psychology and the life well-lived. Washington: APA.

2009-03-13 14:22:32 - anders Eriksson, anderi27@telia.com

Senaste inlägget om positiv psykologi anser jag vara mycket välskrivet och klokt.
Kanske öppnas snart en dörr till ett nytt paradigm som likt Galileis kikare gjorde upplevda världen större.

Det verkar vara en intressant bok du läst så nu tänker jag också läsa den.
Hälsningar anders e

2009-01-27 12:30:47 - Torsten


Hej igen Ulf!
Här kommer en länk till P:sons persiflager: http://www.psonihvi.se/urval.html

2009-01-14 21:03:27 - Torsten

Hej Ulf!
Jomenvisst det är fårfarmaren och filosofen Peter Pettersson som varit framme. Hans persiflager i DN är mycket uppskattade. Haft den stora förmånen att känna Peter sedan vår gemensama ungdomstid.

2009-01-12 19:19:46 - Ulf Sundequist, sundequist@comhem.se

Jodå, som jag skrev i mail har jag liksom flera varit här och nosat. Sidan är bra!! Men för mig är inlägget från tänkaren P:son i Hellvi mycket intressant. Har Du någon länk? Kan det vara fårfarmaren Peter Pettersson som varit framme, känd för att på sin hemsida föra fram en och annan "persiflage"? I så fall är världen inte så stor, för han bor inte så långt från min kompis Staffan Lundberg. Men det kan vi ta över en bayer och den lille någon gång som en del i tron på helheten. None of us ....

2008-12-26 14:54:56 - Torsten

Hej på er alla!

Har noterat att det faktiskt finns en jämn ström av besökare till min hemsida. Kul! Nu vill jag passa på och önska er alla ett riktigt Gott Nytt År.

Skall också försöka under det nya året att lite mer regelbundet jobba med Loggboken. Det är inget nyårslöfte - bara en uttalad strävan!

2008-11-16 21:58:53 - P:son i H:vi, psihvi@gotland.com

När havet av mänskliga kunskaper - vidgas - också okunskapens stränder...

2008-11-01 16:27:32 - Lars Helldin, lars@helldin.se

Hej Torsten!

Bra jobbat! Jag lägger till sidan bland mina favoriter.
Lev väl!

2008-10-27 22:37:29 - Anette K, Anette.Kjellgren@kau.se

Hej Torsten! Din hemsida är jättefin. Du inspirerar oss andra, synd att vi inte kan få sådan här sida via universitetet utan måste ordna det privat.
Din sida får betyget MVG !

2008-10-11 13:58:19 - Magnus U

Hej Torsten! När jag läser din kritik mot "myndighetsstrukturen" och att du försöker göra det från ett slags vänsterperspektiv (?) kommer jag att tänka på Adler-Karlssons lilla skrift "Funktionssocialism" från 1967.

Adler-Karlsson drev tesen att den viktiga fråganm i dagens samhälle inte är den formella äganderätten utan fördelningen av olika funktioner mellan individer, organisationer och staten.

Så där kan du hämta lite stöd. det radikala i dag kan vara att just bryta upp myndighetsstrukturer som du tycks vara ute efter att göra.

2008-09-14 21:59:43 - Lena Petersson, lena.petersson@studieframjandet.se

Grattis Torsten till en mycket strukturerad och och överskådlig hemsida. Ska bli intressant att följa ditt arbete via den!

Lena

2008-08-27 14:22:00 - bengt , bengt.starrin@kau.se

Grattis Torsten till en utmärkt, informativ och tilltalande hemsida. Jag själv är på gång att göra om min hemsida så nu har jag fått lite impulser. Tack för det!

2008-08-22 23:05:38 - Gudrun

Intressant att läsa om vård- och stödsamordnare. Men borde du inte klargöra begreppen lite bättre? Vård och stöd, case manager, ACT, resursgrupp och så vidare. Du tycks använda fler beteckningar på samma saker.

Fast det kanske klarnar framöver. Du har ju utlovat att återkomma i frågan.

2008-08-19 21:31:53 - Tore Pedersen, tore.pedersen@bbse.no

Gratulerer med informativ og svært oversiktlig hjemmeside. Enig med Hanna om at dette er veldig nyttig for oss doktorandene :-)

2008-08-19 20:00:45 - Renée Perrin-Wallqvist

Grattis Torsten till en överskådlig och bra hemsida!

2008-08-18 19:58:51 - Hanna Edebol, hanna.edebol@kau.se

Grattis Torsten till din fina hemsida! Den är nyttig för oss doktorander, jag ser fram emot att följa dina uppdateringar!

2008-08-18 15:26:00 - Anna Karlsson

Håller med föregående inlägg

2008-08-18 15:25:20 - Inger Jonsson, Inger.Jonsson@kau.se

Detta verkar ju superbra.

2008-08-14 19:42:56 - Gustav och Stina

Kors i taket! Vi trodde inte att det var möjligt att du Torsten har blivit så teknisk modern. Skall bli intressant att följa dina ansträngningar
Ha det så bra!